info@cbc-clusters.org.rs

Održivost, dugovječnost i primjenjivost projektnih proizvoda

Održivost projekta jedno je od njegovih glavnih obilježja, što se očituje osnivanjem dva prekogranična klastera na području Sombora i Belišća. Osnivači ovih klastera bit će lokalni ljudi koji će jamčiti dugoročnu financijsku održivost i institucionalni okvir. Pored toga, suradnja i umrežavanje MSP-a, institucija znanja, lokalnih tvrtki i građana koje će omogućiti prekogranični klasteri ovog projekta ojačat će inovativna rješenja na mobilnim i internetskim platformama koje ćemo razvijati u okviru projekta. Klater u Belišću surađivat će s novim poslovnim inkubatorom za startappe iz područja inženjerstva i papirne industrije koji će se graditi u Belišću.

Gledajući u budućnost, uspjeh ovog projekta doprinijet će skladnom gospodarskom razvoju prekograničnog područja kroz suradnju, jačanje mogućnosti za mala i srednja poduzeća i istraživačke institucije te povećanjem kapaciteta za zapošljavanje. Kad se razvoj postiže suradnjom, tada je održiv.

Ovaj projekt ima veliki potencijal za širenje i ponovnu implementaciju. Budući da je projekt na više načina inovativan, daje primjer kako povećati poljoprivrednu proizvodnju s rezultatima istraživanja i inovacija i budući da stvara uvjete za prijenos inovacija s akademije u poljoprivredno-prehrambenu industriju, a može se ponoviti i u drugim IPA regijama. U tom će cilju rezultati projektnih aktivnosti i istraživanja biti objavljeni i promovirani zajedno s prijedlozima za buduće aktivnosti i mjere.