info@cbc-clusters.org.rs

Ciljevi i rezultati

Ovaj projekt će ojačati socijalni, gospodarski i teritorijalni razvoj, jer mu je glavni cilj stvaranje povoljnog poduzetničkog okruženja za razvoj mogućnosti i kapaciteta za zapošljavanje MSP-a uspostavljanjem dva prekogranična klastera u poljoprivredi, korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi i strojevima. inženjering, kojim će upravljati potporne institucije i istraživačke institucije u Somboru i Belišću.

Kroz suradnju i umrežavanje institucija znanja, lokalne kompanije i građani koji koriste suradnju između vlade, industrije, akademske zajednice i neprofitnih organizacija (četvorostruki oblik heliksa i inoviranje i suradnja) motivirat će se i podržati u pokušaju korištenja novih, inovativnih usluga u poljoprivredi i prehrambenoj industriji kroz razmjena znanja i iskustava. Takve će aktivnosti povećati suradnju između tvrtki, institucija za poslovnu podršku i mala i srednja poduzeća, kao i suradnju svih gore spomenutih sa istraživačkim institucijama. Obratit ćemo pozornost na analizu mogućnosti korištenja različitih vrsta obnovljivih izvora energije u različitim poljoprivrednim aktivnostima u prekograničnoj regiji, što će podržati zaštitu okoliša i promociju održive energije u cijeloj regiji.

Projekt prekograničnog klastera ojačat će suradnju između malih i srednjih poduzetnika, institucija za podršku poslovanju, klastera, obrazovnih i istraživačkih organizacija i poduzetnika kroz uspostavljanje dva prekogranična klastera u području poljoprivrede, korištenja informacijsko-komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi i strojarstvu u Somboru i Beliscu. Zajedno ćemo raditi na razvijanju rješenja na mobilnoj i internetskoj platformi temeljenoj na obrazovnim programima kako bismo ojačali suradnju i poslovno okruženje na području projektne mreže. Opisane aktivnosti uobičajene su za poticanje inovacija i novih tehnologija, informacija, komunikacija i drugih. Kao dio projekta također ćemo razviti internetske alate za mapiranje obnovljivih resursa u poljoprivredi u prekograničnom području. Sve će ovo pomoći malim i srednjim poduzećima, institucijama za podršku poslovanju i interesnim skupinama da stvore pogodno poslovno okruženje za razvoj, ali javnost će se i fotografirati kroz povećani potencijal zapošljavanja u regiji.

Ciljevi u vezi s projektom

– Ojačati kapacitet rasta i moć zapošljavanja MSP-a i institucija za podršku poslovanju

– Jačanje kapaciteta za rast i moć zapošljavanja MSP-a i institucija za podršku poslovanju kroz uspostavljanje prekograničnih klastera u oblasti poljoprivrede, upotrebe informatičkih i komunikacijskih tehnologija u poljoprivredi i strojarstvu u gradovima Belišće i Somboru

– Ojačati prekograničnu B2B suradnju i poslovno okruženje u projektnoj regiji

– Razviti rješenja u području informatičkih i komunikacijskih tehnologija temeljenih na obrazovnim programima u cilju jačanja prekogranične B2B suradnje i poslovnog okruženja u projektnoj regiji